Sağlıkla Zayıflama, Yiyerek Zayıflama, Diyet Çeşitleri, Sağlıklı Yaşam Linkleri, Diyet Programları, Egzersiz Programları ve Beslenme Hakkında Bilgiler ve Linkler

21 Ocak 2011 Cuma

Zencefil Kas Ağrılarını Azaltır Mı?

Keklere, et ve balık yemeklerine tat katan, soğuk algınlığında balgam söktüren, mide gazının azalmasına yardımcı olan, kolesterolü kontrole yardımcı olan, zayıflama diyetlerinde kullanılan zencefilin ağrı kesici özelliği hakkında neler biliyorsunuz?
Colorado Doğal Tıp Doktorları Birliği Üyesi ve Başkanı Doğal Tıp Doktoru Jacob Schor, vücut genelinde oluşan kas ağrıları için zencefil öneriyor ve zencefil için ev yapımı ibuprofen(ağrı kesici-ödem giderici bir ilaç Brufen-advil vb markalarla satılıyor) diyor.
Zencefilin anti-inflamatuar özellikleriyle bilindiğini ve proteinleri parçalayan zingibain adlı bir enzim içerdiğini söyleyen Schor, akut ağrı için konsantre zencefil kapsüllerinden günde 6 adet 500mg’lık doz öneriyor. Elbette konsantre kapsül yerine taze zencefil, zencefil çayı tüketimi de alternatif olarak uygulanabilir.
New York Times sağlık haberlerinde Anahad O’Conner’ın zencefil hakkındaki bir yazısında da, aynı bitkisel aileden olan zerdeçal gibi zencefilin de anti-inflamatuar bileşikler ve gingerol denilen uçucu  yağlar içerdiği ve hayvanlar üzerindeki testlerde analjezik ve sedatif etkiler gösterdiği belirtilmiş.
O’Conner, hayvanlar üzerindeki testleri takiben insanlar üzerinde de zencefilin etkililerini görmek için araştırmalar yapılmaya başlandığını belirttiği yazısında 2010 Eylül ayında The Journal Of Pain adlı akademik dergide yayınlanan araştırmayı okuyucularla paylaşmış. Bu çalışmada 11 günlük araştırma süresince araştırmaya katılan 74 yetişkinden hergün eklem ağrılarına ve enflamasyona neden olacak egzersizler yapmaları istenmiş. İki gruba ayrılan deneklerin bir grubu her gün 2 gr zencefil yerken diğer grup ise placebo kullanmış. Sonuç olarak zencefil tüketen grupta egzersizden 24 saat sonra egzersize bağlı olarak gelişen eklem ağrılarında %25 oranında azalma saptanmış.
Zencefilin yararlarının ve bu konuda yapılan çalışmaların kısaca özetlendiği Maryland Üniversitesi Tıp Merkezinin web sayfasında yer alan bir başka yazıda ise, 261 Osteoartrit hastası üzerinde yapılan araştırmada günde iki defa zencefil extraktı alan deney grubunun plasebo alan gruba oranla daha az ağrı çektiği ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduğu görülmüş. Aynı yazıda zencefilin etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalar olduğu kadar, placebodan ya da ibuprofenden daha farklı bir etkisinin olmadığını gösteren bir başka çalışmanın da varlığından söz edilmiş.
Bu bilgilere dayanarak, zencefil bir ağrı kesici kadar net bir etkiye sahip olmasa da ağrının şiddetini azaltarak ağrı kesici ihtiyacını azaltması ve enflamasyonun etkilerini hafifletmesi nedeniyle eklem rahatsızlıklarında kullanılabilecek en masum doğal ilaçlardan birisi olarak denenmeyi hakediyor.
Kaynaklar
http://www.mothernature.com/Library/Bookshelf/Books/23/117.cfm
http://www.nytimes.com/2011/01/18/health/18really.html?_r=1&ref=health
http://www.webmd.com/pain-management/news/20100920/ginger-may-soothe-aching-muscles
http://www.umm.edu/altmed/articles/ginger-000246.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder