Sağlıkla Zayıflama, Yiyerek Zayıflama, Diyet Çeşitleri, Sağlıklı Yaşam Linkleri, Diyet Programları, Egzersiz Programları ve Beslenme Hakkında Bilgiler ve Linkler

21 Ocak 2011 Cuma

Kış Izdırabı Grip ve Nezle ile Nasıl Savaşırız?

Her yıl kışın gelişiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı riski artmaya başlıyor. Birçok grip mikrobu, enfeksiyonhastalığı bizi en zayıf anımızda avlamak için bekliyor. Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, sinemalar vb kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmak ya da iş yerindeki hasta arkadaşımızı tecrit etmek gibi bir şansımız olmadığını düşünürsek hasta olmamak için vücut direncimizi yüksek tutmak veya hasta olduysak hastalığı olabildiğince hafif geçirmek ve vücut üzerindeki kötü etkilerini azaltmak için yapabileceğimiz birçok şey var.
Hastalıkların tedavileri önleyici tedaviler ve hastalık tedavisi olarak ikiye ayrılıyor. Bu tedavilerden önleyici tedavi hastalığın bizi yakalamasını engellemek için yapılacakları, hastalık tedavisi ise yakalandığımız hastalığın etkilerini azaltmaya ve tedaviye yönelik detayları içeriyor.
Grip ve soğuk algınlığı için önerilebilecek önleyici tedavilerden biri grip aşısı. Elbette grip aşısı bizi bilinen grip virüslerine karşı koruyor ve o yıl ortaya çıkan süpriz virüs yine de bizi hasta edebiliyor.
Grip aşısı ilaçla yapılan bir önleyici tedavi yöntemi. Peki bu tedaviyi güçlendirmek için doğal yollardan bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ne dersiniz? Ya da grip aşısı olmayı unuttunuz, aşı olmak istemiyorsunuz ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kendinizi korumayı tercih ediyorsunuz?
Bağışıklık sisteminiz güçlendirerek korunma yollarına geçmeden önce, grip aşısı kadar faydalı birkaç önleyici tedaviden bahsetmek gerekiyor. Örneğin "Ellerimizi Yıkamak". Günboyu ofiste, toplu taşımada, alışveriş arabalarında ve daha birçok yerde dokunduğunuz yerlere sizden önce kimin dokunduğunu ve nasıl bir bakteri,mikrop bıraktığını bilmeniz imkansız. Ellerinizi düzenli olarak sabunla yıkamak sizi sadece gripten değil birçok hastalıktan koruyacak anahtar önleyici tedaviniz olabilir. Bir başka önleyici tedavi ise düzenli egzersiz yapmak. Egzersiz, kandaki oksijen miktarınızı artırarak viruslerle savaşacak antikorların, kan hücrelerinin artışını sağlıyor.
Gelelim doğal beslenme ve bitkisel tedavilere. Modern Tıp ve İlaç Endüstrisi günümüzdeki şeklini alana kadar yüzyıllar boyunca şifacılar ve doktorlar bitkisel tedavilerden yararlandılar. Günümüzde de birçok araştırmacı bitkisel tedavileri modern tıp alanında kullanmak için çalışmalar yapıyor. Bağışıklık sistemine faydası olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış birçok bitki var. Bitkisel çayların  veya bitkisel kapsüllerin düzenli tüketilmesi, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi, sigara tüketiminin bırakılması ve alkol tüketiminin vücuda zarar vermeyecek miktarlarla sınırlandırılması (bizdeki ÖTV ile o miktar bile lüks oldu :) ) gibi detaylara dikkat ederek grip ve soğukalgınlığı riskini azaltabilir veya oldukça hafif seyretmesini sağlayabiliriz.
Grip Ve Soğukalgınlığı ile Savaşmanın Ana Başlıkları
Ellerimizi Yıkamak : Yukarıda da bahsettiğim gibi, çevremizdeki herşey kadar ellerimizde ağır mikrop taşıyıcı!
Grip Aşısı : Yılın yeni virüsüne yakalanmadığınız sürece sizi koruyacaktır.
Düzenli Egzersiz : Hergün 10dk ile başlayın, kalp ritminizi hızlandırarak kanın pompalanışını artırıp, nefes alış hızınızı artırarak kana karışan oksijen miktarını çoğaltmak hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerinizi artıracak. Evde yapacağınız 10 dk süreyle uygulacağınız basit birkaç hareketle(Örneğin ip atlamak, zıplamak, kondüsyon bisikletinde yüksek ritmle pedal çevirmek vb) sağlığınıza çok önemli bir yatırım yapacaksınız.
Bitkisel Tedavi :
    Ekinezya çayı veya tabletlerinin kullanımının beyaz kan hücrelerinin artışına, interferon and properdin gibi hastalıklarla savaşan immün sistem kimyasallarının artışına ve bağışıklık hücrelerinin aktivitelerinin yükselmesine fayda sağladığı hakkında sonuçları olan araştırmalar var. Bununla birlikte soğukalgınlığı semptomlarının azalıp azalmadığını görmek için yapılan çalışmalarda ekiznezya kullananlar ve plasebo kullananlar arasında herhangi bir farkın oluşmadığını gösteren çalışmaların varlığı, ekinezyanın önleyici olarak kullanımının daha akla yatkın olduğunu gösteriyor. Ekinezya kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta ise, papatya ailesine alerjisi olanların ve astım hastalarının ekinezya kullanmaması gerektiği.
    Bioflovonidler de ekinezya gibi immün sistemi güçlendiren bir başka bitkisel kimyasal. Vitamin P ve Citrin olarak da bilinen bioflovonidlerin en çok bilinenleri Rutin, Quercetin ve Epicatechin. Antioksidan özelliği de bulunan bioflavonidler serbest radikallerle savaşarak kanser ve kalp damar hastalıklarının önlenmesi, alerjik semptomların azalması gibi birçok faydayı bünyesinde barındırmaktadır. Piyasada tabletler halinde satılan bioflovonidleri kullanabilir ya da bioflovonidleri turunçgiller, kırmızı şarap, elma, yeşil çay, soğan, yüksek kakao oranlı bitter çikolata tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme : Bioflovonidler basamağında da görüldüğü üzere dengeli beslenmenin grip ve soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasında büyük etkisi var. Dengeli beslenmenin yanısıra soğuk algınlığı ile savaş için özellikle içeriğinde yararlı bakteriler olan Yoğurt tüketilmeli(yararlı bakterileri gerçekten vücudumuza sokmak için mümkünse kendi yoğurdumuzu yapmalıyız), C vitamini yönünden zengin turunçgiller yenilmeli, koyu yeşil sebzelerin tüketimi artırılmalı, mevsime ait sebzelerin tüketimine öncelik verilmeli, kırmızı meyveler(örneğin nar) tüketimi artırılmalı.
Çinko : Yüzlerce vitamin ve minarel arasında immün sisteme en çok fayda edenlerden birisi de çinko. Çinko aynı bioflovonidler gibi vücudun beyaz kan hücreleri üretimi için gerekli bir mineral. Eğer besin yoluyla yeterli miktarda tüketilmiyorsa doktora danışmak koşuluyla günlük bir multivitamin kullanımıyla yeterli miktarda alınması sağlanabilir. Çinko kullanımıyla ilgili yapılan bir çalışmada, 60 gün boyunca 10mg çinko kullanan bir çocukta daha az kullananlara oranla solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranının daha az görüldüğü tespit edilmiş.
Sauna/Buhar Banyosu : Yüksek sıcaklıktaki su buharının solunması, grip ve soğuk algınlığı virüslerinin yaşayabileceğinden daha yüksek bir sıcaklığa maruz kalmaları nedeniyle hem önleyici hem de tedavi edici bir önlem.
Bol Sıvı Tüketmek : Tercihen su ama bitki çayları vb de buna ilave edilebilir. Yeterli sıvı tüketimi sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından. Grip ve soğuk algınlığı ile savaşta ise, kanı temizlemeye yaradığı kadar, ateş ve terleme nedeniyle kaybettiğimiz suyu geri almak için de oldukça önemli.

Kaynaklar
http://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/echinacea-common-cold
http://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/11-tips-prevent-cold-flu?page=2
http://www.mothernature.com/Library/Bookshelf/Books/23/81.cfm
http://www.mothernature.com/Library/Bookshelf/Books/23/80.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/Flavonoid

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder